tiistai 26. elokuuta 2014

Terveellinen, terveellisempi, terveellisin (ruokavalio)

Äitiysloman aikana ruokavalioni on muuttunut enemmän kuin sitä edeltävien kolmenkymmenen vuoden aikana. En osaa sanoa milloin ja miksi, mutta jossain vaiheessa tämän kahden vuoden aikana olen innostunut yhä enemmän ottamaan selvää terveellisestä ruokavaliosta ja internetin ja blogien ihmeellisen maailman kautta kokeilemaan uusia reseptejä. Siinä missä äitiysloman alussa panostin hyvään aamiaissmoothieen, olen vähitellen pyrkinyt paneutumaan myös muiden päivän aterioiden sisältöön. Viime aikoina olen pyrkinyt myös vähentämään hiilareita ruokavaliosta, eikä se yllättäen ole tuottanut sen suurempia ongelmia!


Ruoka on sen verran iso asia elämässäni, ettei terveellisen ruokavalion noudattaminen tarkoita, ettenkö pyrkisi tekemään hyvää, mistä oikeasti nautin. Päinvastoin, tuntuu, että nyt kun näen enemmän vaivaa ruoan eteen ja valmistan sen aiempaa paremmista raaka-aineista, nautin vielä enemmän ruoasta! Siitä on kiittäminen myös pikkuhiljaa muuttuvia ravitsemussuosituksia, jotka sallivat voin ja rasvaisten maitotuotteiden käytön. Voita, kermaa ja juustoja käytän aika lailla surutta ruoanvalmistuksessa! Nähtäväksi jää, onko THL sittenkin oikeassa hankin itselleni (ja perheelleni) tämän vuoksi diabeteksen, sepelvaltimotaudin - ylipainosta puhumattakaan ;).


Yksi, eikä varmasti vähäisin syy ruokavalion terveellisyyteen panostamiseen on Poitsu. Siinä vaiheessa, kun Poitsu aloitti (sormi)ruokailun, aloin todella miettiä sitä, mitä hän suuhunsa laittaa. Sormiruokailussa tämä jotenkin vielä korostuu, kun tarjoaa lapselle yksittäisiä paloja ruokaa, (kaupan) soseiden sijaan. Poitsu on aina ollut suht hyvä syömään, mutta ajoittaiset nirsot kaudet ovat myös pakottaneet panostamaan ruoan hyvään makuun.


Nunun postaus sokerikeskustelusta innoitti myös minut kirjoittamaan ruoka-aiheesta. Ainaisen aamu- ja iltapuuron sijaan olen pyrkinyt tarjoamaan Poitsulle vaihtelevia (eikä aina niin hiilarintäytteisiä) aamu- ja iltapaloja. Seuraavassa muutamia suosikkejani, suosittelen lämpimästi näitä blogeja!


Banaaniherkut:
 
- Banana bread -muffinssit. Itse olen jättänyt hunajan/lisämakeutuksen kokonaan pois, banaani makeuttaa mielestäni tarpeeksi. Täysjyvävehnän olen välillä korvannut niin manteli- kuin spelttijauholla.
- Kahden raaka-aineen mikrokeksit. Helppo tehdä nopeasti aamulla. Myös erilaisia variaatioita on helppo kokeilla.
- Mukikakku yhdelle mikrossa. 
- Lätyt. Tätä olen varioinut mm. lisäämällä taikinaan pinaattia.


Muita herkkuja:
- Omenapiirakkapannarit.
- Mustikkapannarit.
- Chia-vanukas. Chiasta enemmän esim. täällä.


- SUPERnäkkärit. Tässä näkkärissä on niin paljon hyvää ja terveellistä, että sitä voi surutta vetää itsekin nälän yllättäessä. Tänäänkin Poitsu söi sitä aamulla, iltapäivällä ja illalla -jälkkärinä :).


- Paistettu kananmuna. Tähän ei varmasti reseptiä tarvita, mutta oli pakko mainita, koska meillä munaa syödään vähintään kolme kertaa viikossa.


- Smoothiet, hapankorppu oliiviöljyllä, pähkinät, smoothiesta tehdyt mehujäät, avokado, raejuusto, pehmeä tofu, viili, maustamaton jogurtti (marjoilla tai ilman).


Suurin osa resepteistä oli Terveen hyvää- blogista.  Sieltä olen bongaillut paljon makeita, mutta terveellisiä reseptejä iltapäiväkahvin seuraksi.
My New Roots on tosi monipuolinen ja informatiivinen blogi, mitä en ole kahlannut vielä läheskään niin paljon kuin mieli tekisi.
Herkkusuille löytyy mielettömän paljon kaikkea Chocolate Covered Katie -blogista.


Nam nam!

2 kommenttia:

  1. No niin, tässähän tämä nyt tuli! Ihanaa, kiitos :) Kokeiluun menevät, varmaan kaikki. Tuota chiaa on seisonut nyt pussillinen kaapissa pitkän tovin, nyt lupaan lopultakin paneutua sen käyttöön ;)
    Ja pakko mainita, että tuli nauruntyrskähdys tuohon keitetty kananmuna -hommaan, että onnistunee suurimmalla osalla ilman reseptiä :D

    VastaaPoista
  2. Näköjään nää ruokajutut on niin lähellä sydäntä, että innostuin heti kirjoittamaan :)!
    Heh, itse asiassa olisin voinut lisätä tuohon paistetun kananmunan kohtaan sellaisen reseptin, että pitää paistaa voissa! Jokuhan varmasti paistaa munan teflonpannulla ilman rasvaa ja sehän ei voi hyvältä maistua!

    VastaaPoista