keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Puolivuotias Poitsu

Rakas Poitsumme täytti tänään puoli vuotta. Kuinka nopeasti aika onkaan mennyt, tuntuu vähän haikealtakin, kun pienestä vauvastamme on kovaa vauhtia kasvamassa tomera pikku poika!

Muistoksi seuraava puolivuotistilannekatsaus :)

Minä itse: Poitsusta on tullut selkeästi näkyviin jo tiettyjä ominaisuuksia ja luonteenpiirteitä. Se, miten hän raivostuu nopeasti, jos ei esimerkiksi pääse (tarpeeksi nopeasti) jonkin esineen luo. Tai kun ruokaillessa häneltä otetaan lusikka tai haarukka pois, joita mielellään käyttää "apuna". Tai suosikkiruoka loppuu kesken (tänään niin kävi luumun kanssa). Jo pienestä asti hurmannut aurinkoinen luonne ei ole kadonnut mihinkään, vaan edelleen, jos mitään "ongelmaa" ei ole, huulet kaartuvat herkästi hymyyn, kun kohtaa vanhempien tai jonkun vieraammankin katseen. Vierastusta on ollut ihan vain muutamia kertoja ja nekin lyhytaikaisia. Toisaalta äiti oli onnellinen, kun hädän hetkellä tädin syli ei hiljentänyt ollenkaan itkua, vaan vasta äidin huomaan päästessään Poitsu rauhoittui - samantien :).  

Lempileikit ja -puuhat: Nykyään viihdytään hyvin lattialla. Liikkumaan oppiminen (tyyli edelleen jotain konttaamisen ja ryömimisen välimuotoa) on selkeästi lisännyt lattialla viihtymisaikaa. Ja tietty, mitä vähemmän vaatteita, sen parempi! Kaikki esineet kiinnostaa, parhaiten melkein kaikki ei-lelut, eli johdot, kännykkä, läppäri, maidonkerääjä tm.. Tänään viihtyi pitkän tovin keittiön lattialla kattilan kannen kanssa, kun me valmistettiin iltapalaa. Helpottaa kovasti arkea, kun Poitsu viihdyttää pidempi aikoja itse itseään. Seisoo muuten myös mielellään tuettuna, saa nähdä kuinka sekin tässä etenee! Toinen lempparipuuha on syöttötuolissa istuminen ja ruokailu :). Vauvauinnissa tietty ollaan myös mielellään! Pitää vielä mainita vähemmän mieluisa puuha, yllättäen rattaissa istuminen ei ole mikään suosikkipuuha, vaikka toisin olisin olettanut. Vielä ainakin alkaa helposti kitisemään, jos ei ympärillä ole mainittavan paljon actionia!

Ruokailu: Eilen siirryttiin säännöllisempään ruokailurytmiin, eli 4-5 krt/päivässä, tosin aion ottaa melko rennosti sen kanssa. Aamulla ja illalla puuroa (tosin en kyllä usko, että puuro on ainoa oikea aamu/iltapala, eiköhän joskus voi jotain muutakin antaa), iltapäivällä lounas ja hedelmävälipala. Eilen Poitsu sai ekan kerran lihaa, itse tehtyjä lihapullia - ilman suolaa tietty. Alun ihmettelyn jälkeen alkoi maistua ja tänään, kun sai samaa, maistui vielä paremmin. Huomenna maistetaankin sitten kanaa, filee on jo paistettu valmiiksi! Muita uusia makuja ovat olleet luumu, persikka, mango ja munakoiso. Hyvin on tosiaan sujunut ja kaikkea on syönyt, mitä eteen tuodaan :). Poitsu ottaa myös mielellään haarukan ja lusikan menoon mukaan, ja osuu se välillä suuhunkin ;).
Sotkunaiheuttaja nro 1 on ehdottomasti kaurapuuro, sitä on kaikkialla!! Tänään muussasin sekaan rintamaitoa ja avokadoa, vaikka hyvin näyttää menevän ihan pelkästäänkin. Liikuttavan tosissaan Poitsu ottaa ruokailuhetket, meno häiriintyy kyllä herkästi, jos jotain tapahtuu ympärillä tai toinen vanhemmista poistuu pöydästä.
Imetys jatkuu onneksi edelleen. Välillä tuntuu, ettei maito aina maistu kovin paljon päiväsaikaan, mahtaako sitten tankata öisin niin paljon?! Toivon, että maito maittaa kuitenkin vielä pitkään, vaikka kiinteät ovatkin kuvioissa mukana ja niiden määrä lisääntyy jatkuvasti.

Nukkuminen: Vuorokausirytmi menee suurinpiirtein seuraavasti. Aamulla herätään noin seitsemän aikoihin. Aamuyö on tosin aika levotonta, mutta useimmiten saan Poitsun nukkumaan siihen seiskaan, joskus jopa lähemmäs kasia. Ekat päikkärit nukutaan parin tunnin päästä, kestoltaan n. 30-60 min. Nämäkin nykyään ulkona, kun meinasi nukkuttaminen kestää kauemmin kuin itse unet! Päiväpäikkärit parin tunnin päästä edellisistä, eli n. 12 aikoihin. Näiden pituus on vaihdellut kaikkein eniten, parina viime päivänä kesti vain puoli tuntia, kun ennen ja tänään 1,5-2,5h. Iltapäivällä, noin neljän aikoihin nukutaan sit vikat unet, nekin sellaiset 30-60min. Illalla mennään sitten nukkumaan 19.30-20, välillä lyhyemmän nukutuksen (eli käydään laittamassa tutti suuhun), toisinaan pidemmän kaavan kautta. Aika kivasti on ainakin vielä suostunut nukahtamaan itsekseen, vaikka nykyään näyttää kyllä yhä enemmän rekisteröivän vanhempien poistumisen huoneesta.
Yöunet ovat olleet kiitettävän pitkiä tässä viime aikoina, 11-12 tuntia, mikä varmaan selittääkin melko lyhyet päikkärit.
Yöt sitten.. Välillä ne ovat jo mukavan rauhallisia. Poitsu nukkuu oikeastaan koko yön mun kainalossa, kun otan sen ekasta syötöstä (n. 22-23) mun viereen ja siihenhän se sitten jää.. Usein en aamulla edes muista, miten yö on mennyt, lähinnä oma vireystaso kertoo sen, kuinka monesti on yöllä herännyt. Tuntuu, että eniten väsyttävät pitkät hereilläolojaksot, jos Poitsu on ollut vaikkapa tunnin yhtäjaksoisesti hereillä/viskellyt päätänsä ja kitissyt. Täytyy myöntää, että olen itse ihan liikaa käyttänyt tissiä tuttina ja sortunut siihen siinä tilanteessa helpoimpaan keinoon. Tottakai tiedostan sen, että jos olisin alusta alkaen jaksanut nostaa pojan omaan sänkyynsä nukkumaan syöttöjen välissä, selvittäisiin varmaan nykyään vähemmällä. Taitaa olla niinkin, että äiti on tätä nykyä yhtä riippuvainen pojasta kainalossaan kuin poika äitinsä läheisyydestä..
On muuten jännä, et alussa jaksoin merkata tarkalleen kaikki heräämiset ylös, nyt ei tulis mieleenkään, hyvä kun jaksaa muutaman kerran yössä vilkaista kelloa.

Strategiset mitat: 6kk-neuvolassa paino 7530g, pituus 68,5cm, molemmat nollakäyrällä. Motoriikka muuten huippua ja selkäkin suoristunut :).

Summa summarum: Ihania aikoja elämme, Poitsu oppii ja kehittyy koko ajan ja me vanhemmat saamme iloita ja olla ylpeitä omasta pikku menninkäisestämme <3!!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti